Γίνε μέλος της ομάδας μας

    Advertisement Section
    Header AD Image

    Προτάσεις για εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” στην διαχείριση απορριμμάτων

    Διαβάζεται σε:1 Λεπτά, 43 Δεύτερα

    Είναι εμφανές ότι η περιφερειάρχης κα Δούρου, απέτυχε παταγωδώς στην εφαρμογή  του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) παρά τις τρεις αναθεωρήσεις. Κάτι φυσιολογικό, αφού το ΠΕΣΔΑ έθετε ουτοπικούς στόχους, αποτελώντας περισσότερο ευχολόγιο παρά εφαρμόσιμο πρόγραμμα με συγκεκριμένες δράσεις.

    Έτσι καταλήξαμε να υπάρχει ένας μόνον χώρος, ο ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος το αργότερο μέχρι το 2020 θα εξαντλήσει το όριο δυναμικότητάς του και αποτελεί υγειονομική βόμβα.

    Η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων χωρίζεται σε πέντε φάσεις:

    Διάθεση, Ανάκτηση (παραγωγή ενέργειας), Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση, Πρόληψη.

    Με βάση τα στοιχεία του ΠΕΣΔΑ, μόλις το 10% των απορριμμάτων φτάνει στην ανακύκλωση ενώ ο στόχος ήταν το 65%. Η επαναχρησιμοποίηση και η πρόληψη έμειναν όνειρα…

    Μέρος του προγράμματος της ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ στηρίζεται στην εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων  πληρώνει”, το οποίο αποτελεί επιταγή της νομοθεσίας (Ν. 4042/2012 και Οδηγία 2008/99/EU).

    Όμως σήμερα, με βάση τον Κλεισθένη (Ν4555/2018, άρθρο 185), τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα συνδέονται με την επιφάνεια των κατοικιών και όχι με την παραγωγή απορριμμάτων, άρα η βασική αρχή παραβιάζεται.

    Στην Ελβετία,  πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση με 55%, οι πολίτες πληρώνουν με βάση το βάρος των απορριμμάτων που διαθέτουν. Οι σακούλες έχουν ειδικό αυτοκόλλητο με τα στοιχεία του νοικοκυριού και κανονικά σακούλα χωρίς σήμανση δεν συλλέγεται! Αυτό δύσκολα εφαρμόζεται στην Αττική με τα 3,8 εκατομμύρια κατοίκους που παράγουν 520 κιλά αστικών αποβλήτων ανά έτος ο καθένας!

    Επίσης ανακύπτουν σοβαρά νομικά θέματα όπως:  ποιός είναι ο ρυπαίνων, ποιά είναι η δίκαιη βάση μέτρησης ή ποιός είναι ο “κάτοχος” των απορριμμάτων.

    Ισοδύναμο προτεινόμενο μέτρο που δίνει κίνητρο για την ανακύκλωση είναι η αμοιβή των “ρυπαντών”  που ανακυκλώνουν. Αντί δηλαδή να χρεώνουμε την διάθεση, να τους πιστώνουμε με όσα κιλά απορρίμματα στέλνουν για ανακύκλωση. Μπορεί να καθοριστεί ένα ποσό ανά κιλό ανάλογα με το είδος (γυαλί, πλαστικό κλπ) το οποίο θα μειώνει την επιβάρυνση από τα ανταποδοτικά τέλη ή θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

    Σε επόμενο άρθρο μου θα παρουσιάσω το σύστημα ανταποδοτικής εθελοντικής ανακύκλωσης στο Άμστερνταμ.

    Το θέμα δεν εξαντλείται εδώ, αλλά τώρα έχετε μία ιδέα για το πώς θα δράσουμε στη ΝΕΑ ΑΡΧΗ με περιφερειάρχη τον Γιώργο Πατούλη!

    Happy
    Happy
    0 %
    Sad
    Sad
    0 %
    Excited
    Excited
    100 %
    Sleepy
    Sleepy
    0 %
    Angry
    Angry
    0 %
    Surprise
    Surprise
    0 %
    Previous post Οι απόψεις μου για αναβαθμισμένη πολιτική προστασία στην Αττική
    Τεράστια επιτυχία σημείωσε το 1ο FORUM ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ που διοργάνωσα Next post Τεράστια επιτυχία σημείωσε το 1ο FORUM ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ που διοργάνωσα